Buurtschap Nieuwe Hoeven officieel geopend

30 september 2024

Afgelopen vrijdag hebben we samen met onze partner BrabantWonen onze nieuwe, bijzondere, duurzame en toekomstbestendige locatie ‘Buurtschap Nieuwe Hoeven’ in Schaijk officieel geopend. Het oude en institutionele gebouw van toen heeft plaatsgemaakt voor een buurtschap. Met tien kleinschalige groepswoningen, een levendig buurthuis, een mooie grote tuin en een horecagelegenheid. 

Benieuwd hoe Buurtschap Nieuwe Hoeven eruitziet, hoe er wordt gewerkt en hoe bewoners er -ondanks hun intensieve zorgvraag- toch een fijne dag hebben, bekijk deze film.  

Over de bewoners 
Nieuwe Hoeven was in Nederland een van de eerste verpleeghuizen voor mensen met dementie. Nu wonen er mensen met een zeer intensieve zorgvraag. Bijvoorbeeld omdat ze, vanwege een vorm van dementie en complexe gedragsproblemen, bovenop hun reguliere indicatie extra zorg, ondersteuning en behandeling nodig hebben. Of omdat ze dementie hebben in combinatie met lichamelijke problematiek. Er is ook een groepswoning voor bewoners met geheugenproblematiek als gevolg van het syndroom van Korsakov.

Elke dag zo fijn mogelijk
Elke dag zo fijn mogelijk. Daar geloven we in, ook als je een zeer intensieve zorgvraag hebt. Op Nieuwe Hoeven worden bewoners gestimuleerd om te genieten van het buitenleven, activiteiten te ondernemen, sociale contacten te onderhouden en in beweging te blijven. 

Daarnaast kijken de collega’s van Buurtschap Nieuwe Hoeven samen met bewoners, familie, vrienden, vrijwilligers en de familie cliëntenraad, naar wat een bewoner wil is en wie daarin wat kan betekenen. Eigen regie, veiligheid en vrijheid staan daarbij altijd voorop. 

Belangrijke bijdrage van medewerkers van Carrousel Groen 
De diverse medewerkers van Carrousel Groen, waar mensen met een ondersteuningsvraag in de vorm van assistent medewerkers meewerken, leveren een belangrijke bijdrage aan Buurtschap Nieuwe Hoeven. Ze onderhouden het groen en werken in de horeca, logistiek of facilitaire dienst. Voor bewoners is hun inzet onmisbaar. 

Duurzaam gebouw
Van alle 35 woonzorgcentra die BrabantZorg huurt van BrabantWonen, is dit de eerste die duurzaam, volledig gasloos en in hout is gebouwd. Er liggen honderden zonnepanelen op de daken. De gebouwen gebruiken de bodem voor verwarming en koeling. Regenwater wordt opgevangen in wadi’s. Daarnaast is het gebouw opgebouwd uit houtskeletbouw, wat een aanzienlijke CO2-reductie van het bouwproces heeft betekend.

 

Bekijk hier de aftermovie van alle festiviteiten!