Casemanager dementie Kim: “Het draait om samenwerken, niet om het opleggen van oplossingen”

22 april 2025

Kim van Nuland vormt samen met vijf andere collega’s het team casemanagers dementie in de regio Oss. We spreken Kim over wat een casemanager dementie nu precies doet en over de mooie momenten die ze meemaakt in haar werk.

Een casemanager dementie begeleidt zowel de cliënt met dementie als de naasten door het hele zorgtraject, van de diagnose tot aan opname of overlijden. Kim vertelt: "Wij zijn de spin in het web en we houden regie over wat er allemaal gebeurt rondom de cliënt en de mantelzorger. "We hebben nauw contact met de cliënt, mantelzorgers en alle betrokken zorgprofessionals. Én we hebben korte lijntjes binnen het regionaal netwerk, zo kunnen we gemakkelijk contact leggen met de huisarts, een fysiotherapeut inschakelen of een vraag stellen binnen het wijkteam."

Zorg op maat

Het werk is adviserend en begeleidend, waarbij de casemanager nauw samenwerkt met de mantelzorger om ervoor te zorgen dat de cliënt zo goed mogelijk geholpen wordt. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iemand zo lang mogelijk veilig en verantwoord thuis kan blijven wonen”, zegt Kim. "Wij komen niet om mensen te zeggen wat ze moeten doen, maar denken met hen mee. De mantelzorger is ontzettend belangrijk omdat deze persoon de cliënt het beste kent. Het aantal bezoeken van de casemanagers dementie hangt af van de situatie. In een stabiele situatie bezoek je iemand om de twee tot drie maanden. In crisissituaties kunnen de bezoeken dagelijks of wekelijks zijn.”

"Het gevoel dat je echt een verschil kunt maken in het leven van anderen maakt het werk onvervangbaar en bijzonder.” 

“Als casemanager sta je naast de cliënt”

“Een mooi voorbeeld uit de praktijk is een situatie met een meneer die erg zorgmijdend is en eigen regie over zijn leven wil behouden, ondanks dat dit door de ziekte van Alzheimer steeds lastiger wordt. Er is eigenlijk geen zorgverlener die grip op de situatie krijgt. Ik kom al ruim een jaar bij meneer en vanochtend belde hij mij met een vraag. Toen dacht ik: ‘Yes!’ Het was niet per se dat ik hem iets concreets heb kunnen bieden, maar het feit dat hij mij belt met een vraag, is al een grote stap.” 

Kim vertelt: "Het gaat niet altijd om het oplossen van het probleem, maar meer om het vertrouwen dat iemand voelt om mij te benaderen. Het gevoel dat ik naast hen sta om mee te denken, is precies wat wij als casemanagers doen.”

Wat vind je het mooiste aan je werk als casemanager dementie?

Kim vindt het mooiste aspect van haar werk het vermogen om mensen te helpen zonder hen te vertellen wat ze moeten doen. "Het draait om samenwerken, niet om het opleggen van oplossingen," zegt ze. Ze benadrukt dat elke cliënt uniek is en dat maatwerk essentieel is in dit vakgebied. Wat haar werk ook bijzonder maakt, is het opbouwen van vertrouwensrelaties. Hierdoor kan ze cliënten en mantelzorgers op lange termijn ondersteunen. 

"Geen dag is hetzelfde en dat maakt dit werk bijzonder, maar ook soms intens. Het is zeker niet altijd makkelijk, maar het is een vak waar je het verschil kunt maken en dat geeft voldoening.”

Kim vertelt dat ze eigenlijk altijd wel met een glimlach naar huis gaat. Dit omdat ze het gevoel heeft dat ze iets heeft bijgedragen. “Het is ook heel fijn dat we binnen ons team als casemanagers bij elkaar terecht kunnen met vragen, leren van elkaars expertise maar ook onze emoties kunnen delen als we een vervelende situatie hebben meegemaakt. Zo proberen we niet alleen de dag voor de cliënt 'zo fijn mogelijk' te maken, maar ook voor onszelf.”