Franka viert in 2024 haar 24-jarig jubileum bij BrabantZorg!

15 oktober 2024

Franka van den Boogaard viert in 2024 haar 24-jarig jubileum bij BrabantZorg locatie Sint Antonius in Volkel! We spreken Franka over de afgelopen 24 jaar en wat het werken in de zorg zo leuk maakt.

Franka heeft de opleiding tot verzorgende gedaan en gewerkt als verzorgende. Toen ze kinderen kreeg is ze gestopt met werken, maar toen haar kinderen wat ouder waren, begon haar zorghart toch weer te kloppen. “Ik zag een advertentie als oproepkracht, daar heb ik op gereageerd en toen ben ik aangenomen. Na een jaar startte op Sint Antonius de groepsverzorging en dat heb ik destijds mee opgezet. Dat heb ik 15 jaar gedaan en daarna ging de groepsverzorging samen met de activiteiten in de zaal en de dagverzorging. Na deze samenvoeging werd ik activiteitenbegeleider.”

“Je kent iedereen binnen Sint Antonius. Als je iets ziet waar je bij kan helpen, dan help je mee en pak je het aan.”

Van sjoelen tot zitdansen; voor ieder wat wils
“Wat ik het mooiste aan mijn werk vind?", herhaalt Franka. “Dat vind ik het contact met de mensen en als mensen echt genieten van de activiteiten. Ook het beter leren kennen van mensen en het één-op-één contact. We zijn met een groep van vier collega’s en we organiseren verschillende activiteiten, soms wel twee op één dag. Denk aan sjoelen, zitdansen, kaarten, schilderen, wandelgroepen, geheugentraining en nagelverzorging. Er werken veel vrijwilligers die helpen bij deze activiteiten, daar zijn we natuurlijk enorm blij mee!”

“Naast al deze activiteiten hebben we ook themavieringen, optredens, een zomerfeest, Volkel op glad ijs, een basisschool die regelmatig op bezoek komt en organiseer ik workshops waar bewoners zich voor in kunnen schrijven. Dan gaan we bloemschikken, knutselen, verven of bijvoorbeeld glasschilderen. Nu heb ik het verzoek gekregen om tijdens de workshop iets te maken wat we kunnen verkopen op Volkel op glad ijs tijdens de kerstmarkt. De workshops verzorg ik samen met een vrijwilligster die tevens een vriendin is van mij. De mensen die deelnemen zijn altijd zo trots op wat ze maken, dat is mooi om te zien”, vertelt Franka.

“We kijken goed naar wat iemand nog kan en wil.”

Gezelligheid tijdens de activiteiten
In de afgelopen 24 jaar bij BrabantZorg heeft Franka een fijn team om zich heen gehad waar ze al lang mee samenwerkt. “Sommige van de collega’s uit mijn team werken er nóg langer dan ik”, vertelt Franka. Sint Antonius is een klein huis met 39 bewoners. Je kent iedereen die hier woont en werkt en de lijntjes zijn kort. We hebben ook goed contact met de vrijwilligers die hier werkzaam zijn en je bouwt ook echt een band met ze op. Sommige vrijwilligers zijn ouder dan de bewoners op Sint Antonius. Er werken vrijwilligers van 86 en 82, dat zijn hele vitale mensen die nog thuis in Volkel wonen.”

“Om Elke dag zo fijn mogelijk te maken voor onze bewoners zijn we altijd vriendelijk en luisteren we goed naar wat iemand nog graag wil. Als er iets is ondernemen we actie. We maken het gezellig en proberen ervoor te zorgen dat de bewoners het ook leuk hebben. Als de mensen blij zijn, zijn wij dat ook. Tijdens de activiteiten voeren we vaak waardevolle gesprekken met elkaar over uiteenlopende onderwerpen, van de kinderen tot aan de dood. Soms verliezen we iemand met wie we een bijzondere band hadden, dat blijft altijd moeilijk.

“Als de dag goed is verlopen en het fijn is geweest met collega’s, ga ik met een lach op mijn gezicht naar huis.”