SamenZorg op Hofstaete: vertrouwde gewoontes en activiteiten centraal

19 maart 2025

Carin Eggenkamp is Teammanager Zorg & Welzijn op Hofsteate, een groepszorg afdeling waar bewoners met dementie in combinatie met complexe gedragsproblemen wonen. Carin vertelt hoe zij SamenZorg toepast op Hofstaete.

Kun je uitleggen wat SamenZorg op Hofstaete precies inhoudt?

Carin: Natuurlijk! SamenZorg is een manier van samenwerken waarbij bewoners, families en zorgmedewerkers samen verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de bewoners. Het hoeft niet iets groots te zijn, maar het heeft wel een brede impact. Het gaat om de kleine dingen: samen een kerstboom optuigen, een kop koffie inschenken voor iemand anders, of helpen in de tuin. Bij Hofstaete vinden we het belangrijk dat onze bewoners zoveel mogelijk blijven doen wat ze thuis gewend waren. Het dagelijkse leven stopt niet bij de verhuizing naar onze zorglocatie – het krijgt juist een nieuwe invulling, waarin vertrouwde gewoontes en activiteiten centraal staan. Ook voor families en bekenden betekent dit dat zij kunnen blijven doen wat zij altijd deden. Samen een kop koffie drinken, een wandeling maken of gewoon gezellig samen zijn – die kleine, vertrouwde momenten maken een groot verschil. Door samen te zorgen en samen te beleven, creëren we een warme en fijne omgeving waarin onze bewoners zich echt thuis voelen. Elke dag weer.

“SamenZorg is een manier van samenwerken waarbij bewoners, families en zorgmedewerkers samen verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de bewoners.”


Hoe is SamenZorg op Hofstaete geïmplementeerd?

Carin: In Hofstaete werken we met veel passie aan een zorgomgeving waarin samenwerking centraal staat. Op elke van onze drie afdelingen is een SamenZorg-ambassadeur actief. Zij werken nauw samen met onze Welzijnscoördinator en spelen een sleutelrol in de implementatie van SamenZorg op de afdeling. Op 15 januari hebben we een inspirerende familieavond georganiseerd, waarbij SamenZorg een belangrijk thema was. Ons enthousiaste SamenZorg-team gaf uitleg en ging in gesprek met families aan de hand van prikkelende stellingen. Dit leverde waardevolle gesprekken op en bracht mooie inzichten over hoe we samen de beste zorg en ondersteuning kunnen bieden. SamenZorg draait om samenwerking, betrokkenheid en persoonlijke aandacht. Met bewoners, familie en zorgteams maken we van Hofstaete een plek waar iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

"Familieleden helpen met poetsen op Hofstaete – voorbeeld van SamenZorg"

 

Hoe reageren families op SamenZorg?

Carin: De betrokkenheid van families op Hofstaete is van nature al groot. Tijdens bezoeken zien we vaak hoe zij op een spontane en liefdevolle manier bijdragen aan het dagelijks leven van onze bewoners. Ze schenken koffie in, maken een praatje en ondersteunen elkaar waar nodig. Dit zorgt voor een warme en vertrouwde sfeer binnen onze afdelingen. Met SamenZorg willen we deze natuurlijke betrokkenheid verder structureren en uitbreiden. Door helder af te stemmen wat families kunnen en willen betekenen, creëren we een omgeving waarin bewoners zo veel mogelijk hun vertrouwde levensritme behouden. SamenZorg biedt handvatten om deze samenwerking tussen zorgmedewerkers, bewoners en families op een prettige en evenwichtige manier vorm te geven. Op deze manier maken we van Hofstaete niet alleen een zorgomgeving, maar vooral een thuis, waar iedereen – bewoners, families en zorgprofessionals – zich gehoord, gewaardeerd en verbonden voelt.

“We willen niet alleen goede zorg bieden, maar vooral ‘meer leven toevoegen aan de dag’ in plaats van ‘meer dagen aan het leven’.”


Wat is het belangrijkste doel van SamenZorg?

Carin: Het draait om het welzijn van de bewoners. We willen niet alleen goede zorg bieden, maar vooral ‘meer leven toevoegen aan de dag’ in plaats van ‘meer dagen aan het leven’. Dit doen we door relaties centraal te stellen: tussen de bewoner, de familie en de zorg. Dit noemen we driehoekskunde. Iedereen kan vanuit zijn eigen perspectief praten, maar uiteindelijk draait het om de relatie.

"Familielid wandelt met bewoner op Hofstaete – voorbeeld van SamenZorg"

 

Hoe zorgen jullie ervoor dat SamenZorg goed wordt begrepen?

Carin: Communicatie is essentieel. We presenteren SamenZorg op familieavonden, maar ook via nieuwsbrieven. Tijdens de familieavond hebben we bijvoorbeeld gewerkt met stellingen en flip-overs, waarop mensen hun ideeën konden opschrijven. Want we merken dat mensen wel willen, maar ook graag op ideeën gebracht willen worden. We willen dat SamenZorg goed wordt begrepen; het gaat niet om het overnemen van zorgtaken, alhoewel dat soms ook kan, maar om het samen doen van activiteiten die het dagelijks leven fijner maken.

"Als je mee wilt helpen, denk dan aan de kleine dingen: een gesprekje met een bewoner, helpen bij activiteiten of gewoon aanwezig zijn. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, als we het maar samen doen."


Kun je een paar concrete voorbeelden geven van SamenZorg in actie?

Carin:  We geloven in de kracht van samen doen. Families spelen hierin een waardevolle rol en dragen bij aan een warme, vertrouwde omgeving voor onze bewoners. Een prachtig voorbeeld hiervan is carnaval, waarbij families samen met bewoners feest vieren, suikerspinnen uitdelen en volop genieten van het samenzijn. Of wanneer familieleden meehelpen in de tuin, voelt het niet als een verplichting, maar als een gezamenlijke inspanning om de omgeving mooier en prettiger te maken. Of het  schoonmaken van de huiskamers en daarna samen lunchen, dit draagt bij aan een huiselijke sfeer en verbinding. Het is de combinatie van al deze momenten die ervoor zorgt dat bewoners zich echt thuis voelen. Samen maken we Elke dag zo fijn mogelijk.

Wat zou je tegen families willen zeggen die willen bijdragen aan SamenZorg?

Carin: We waarderen alle betrokkenheid enorm! Als je mee wilt helpen, denk dan aan de kleine dingen: een gesprekje met een bewoner, helpen bij activiteiten of gewoon aanwezig zijn. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, als we het maar samen doen!