Verpleegkundige Pascal over locatie Udens Duyn; “Revalideren is hard werken”

30 augustus 2024

Udens Duyn is een bijzondere locatie binnen BrabantZorg. Het is namelijk een zorghotel waar mensen voor herstel en revalidatiezorg terecht kunnen. Wat dat precies inhoudt en hoe het werken op Udens Duyn is, vertelt Pascal van Nuland.

Pascal van Nuland was voorheen kapster, maar maakte 10 geleden de overstap naar de zorg. Eerst deed ze een korte tijd vrijwilligerswerk bij BrabantZorg locatie Katwijk in Oss om te proeven hoe het is om te werken in de zorg. Pascal was verkocht en ze begon met de opleiding tot verzorgende terwijl ze werkte op de Nieuwe Hoeven en Compostella thuiszorg.

Daarna startte Pascal bij Corte Foort in Oss. “Ik wilde me graag nog verder ontwikkelen en begon aan de opleiding tot verpleegkundige. Tijdens de opleiding deed ik ervaring op bij de thuiszorg Schaijk/ Reek , Udens Duyn en Dijkstaete. Udens Duyn is een plek waar veel verschillende verpleegtechnische handelingen voorkomen en waar je werkt aan herstel. Dit zijn voornamelijk de redenen waardoor ik uiteindelijk de keuze heb gemaakt.

 

“Als coördinerend verpleegkundige vind ik het fijn om te weten hoe iemand is in de thuissituatie en om families te ontmoeten. Samen kijken we wat de beste weg is om te volgen.”

 

Udens Duyn; een bijzondere Brabantzorg locatie

Wat Udens Duyn nu zo anders maakt dan de andere BrabantZorg locaties, is dat naast ouderen die er revalideren ook hotelgasten verblijven. “Op de begane grond zijn er kamers ingericht voor hotelgasten. Op de tweede verdieping is er een thuiszorgconcept en een beperkt aantal kamers voor hotelgasten. De derde verdieping is ingericht voor orthopedie, voor mensen die bijvoorbeeld een nieuwe heup, amputatie of een kniebreuk hebben gehad.

Op de vierde afdeling werk ik. Dit is de neurorevalidatie. Hier komen mensen revalideren die bijvoorbeeld een cva of een tia hebben gehad”, vertelt Pascal. “We hebben een goede samenwerking met behandelaren vanuit het Behandel- en Kenniscentrum. Onze gasten krijgen een weekplanning waar alle therapieën op staan en de familie mag meekijken en vooral ook mee oefenen met de oefenkaart. We kijken naar wat iemand kan en waar iemand hulp bij nodig heeft, daar ondersteunen we bij.”

De oefenruimte op Udens Duyn

“Het leuke van het werken op Udens Duyn is voor mij toch wel de verpleegtechnische handelingen die ik hier veel kan uitvoeren en de afwisseling. Elke keer komt er wel weer een nieuwe casus bij waar je van leert. Als je een paar dagen niet hebt gewerkt, is er alweer veel gebeurd. Het is mooi om te zien dat je vooruitgang boekt bij de gasten die hier verblijven.”

 

“Revalideren is hard werken.”

 

Samen een band opbouwen

“Een van mijn mooiste herinneren is van de tijd dat ik nog op Corte Foort werkte. Daar woonde een dame waar ik een goede band mee had. Haar man kwam drie keer per dag en we kenden elkaar intussen ook goed. Hun dochter gaf al aan dat het voor meneer zo ook geen leven meer was, dus we zijn in gesprek aangegaan met meneer en hij heeft de bezoeken langzaam afgebouwd naar één tot twee keer per dag.

Nadat mevrouw overleed sprak ik meneer nog een keer in de zoveel tijd. Mevrouw had veel schilderijen die ze zelf had geschilderd en meneer zei dat we een keer een schilderij mochten uitzoeken. Samen met mijn dochter, die destijds gastvrouw op Cortefoort was, hebben we een schilderij uitgezocht. Deze hangt nog steeds in mijn huis. De band die je dan opbouwt is zo mooi”, vertelt Pascal.

 

“Om Elke dag zo fijn mogelijk voor de gasten te maken, zorgen we ervoor dat de gasten het naar hun zin hebben, we bieden een luisterend oor en we proberen om ze weer vertrouwen terug te laten krijgen in het lichaam. Als iemand het gevoel heeft van ‘zie je wel, ik kan het wel’ en die drive terug krijgt, ja dat is ontzettend mooi om te zien.

 

“Als ik lekker heb gewerkt en gasten het naar hun zin heb gemaakt, ga ik met een lach op mijn gezicht naar huis.”

 

Zorgtechnologie op Udens Duyn

Binnen Udens Duyn wordt ook gebruikgemaakt van zorgtechnologie. “We hebben de BedSense wat een hele fijne technologie is bij revalidanten. In het najaar starten we met de Compaan, dat is een tablet waar gasten bijvoorbeeld hun therapie afspraken in kunnen zetten. Daar kijken we wel naar uit! Ik ben blij dat ik destijds de switch heb gemaakt naar de zorg”, vertelt Pascal met een lach. “Ik raad het zeker ook iedereen aan om in de zorg te werken. Ik ben leergierig en ik kan hier ook veel blijven leren omdat er zoveel verschillende aspecten zijn hier op Udens Duyn.”