Vrijwilligers Annie en Bets: “Om Elke dag zo fijn mogelijk te maken, laten we de bewoners genieten”

27 augustus 2024

In 2024 vieren Annie en Bets hun 24 jarig jubileum bij BrabantZorg! Beiden begonnen in 2000 als vrijwilliger bij BrabantZorg locatie Compostella in Zeeland. We spreken Annie en Bets over vrijwilligerswerk en de grootste veranderingen van de afgelopen 24 jaar.

Hoe Annie en Bets als vrijwilliger zijn begonnen bij Compostella? “Mijn moeder kwam hier in 2000 wonen en dan word je eigenlijk vanzelf vrijwilliger”, lacht Bets. “Ik begon met het halen en brengen van bewoners naar de heilige mis, die was destijds twee keer in de week. Daarna rol je overal mee in. Ik hielp mee bij de avondsoos, muziekavonden en viel in waar nodig. Nu begeleid ik vast de handwerkgroep op maandagmiddag, de bingo op vrijdagmiddag en om de paar weken de muziekmiddag op woensdagmiddag.”

 

“De bewoners van Compostella liggen mij echt aan het hart.”

 

Annie vertelt hoe zij in het vrijwilligerswerk is gerold; “Mijn man was gehandicapt en ging een extra dag naar de dagbesteding. Ik wilde iets voor mezelf doen die dag. In UT Rookelijzer (Zeelands blaadje) stond een oproep voor een vrijwilliger in het restaurant. Dat was destijds nog los van BrabantZorg. Hier heb ik op gereageerd en ik ben er begonnen. Daarna werd er meteen gevraagd of ik ook mee wilde werken op een groep bewoners op de Goei kamer, nu PG afdeling. Dat wilde ik wel! 

Vrijdagochtend begon ik op de groep en daarna ging ik door naar het restaurant. Soms ging ik ‘s middags nog terug naar de groep. Bij het restaurant vonden er grote veranderingen plaats, wat voor mij teveel werd. Daardoor besloot ik alleen op de groep vrijwilligerswerk te doen. Ik help elke vrijdagochtend mee met het ontbijt en de lunch en kijk verder naar wat ik voor de bewoners kan betekenen en de eerste zondag van de maand help ik mee met de muziekavond in de huiskamer. Ik ben ook al dertien jaar lid van de cliëntenraad, ben redactielid van De Ontmoeting (programmaboekje van Compostella) en ik zorg dat de koelkast van mijn oude overbuurman, die nu op Compostella woont, gevuld blijft.

De grootste verandering van de afgelopen 24 jaar

“Het geeft erg veel voldoening om de handwerkgroep te begeleiden”, vertelt Bets. “Mensen zijn enorm trots als ze weer een mooi werkje hebben gehaakt. Het is een gezellige groep met vaste bewoners. Als iemand een keer geen zin heeft, gaan we gewoon lekker een kopje koffie drinken en wat kletsen. De bewoners zijn ook zo dankbaar als je iets voor ze doet en dat is zo mooi om te zien. Het zit ‘m al snel in de kleine dingen. De afgelopen 24 jaar zijn wel erg snel gegaan en er is veel veranderd in die tijd.” Annie vult aan; “Ik denk dat de grootste verandering toch wel is dat we activiteiten nu op de persoon afstemmen. Vroeger pakten we de krant en gingen we gezamenlijk de krant lezen. Nu kijken we wat iemand graag wil doen, soms willen dan meer bewoners aansluiten en een andere keer doe je echt met één bewoner iets.”

 

“Ik zoek contact met de mensen en kijk op dat moment waar ik kan ondersteunen.”

 

Mooie herinneringen

“Wat ik zo leuk vindt is dat je bijzondere dingen meemaakt met mensen en daar probeer je het moment te pakken. Soms krijg ik kippenvel van alle mooie dingen die er gebeuren. Een mooi voorbeeld is een man die erg achteruit ging in zijn gezondheid en we konden nog maar weinig contact maken alleen maar erbij zitten en er voor hem zijn. In de huiskamer hadden we een viering met een geestelijke met kaarsjes en beelden op tafel. We sloten af met Ave Maria in het Latijns. Zijn ogen gingen open en hij zong Ave Maria mee in het Latijns. Wat een prachtig moment was dat.

 

“Het is mooi als mensen verhalen vertellen over vroeger, over hoe ze hun partner hebben ontmoet bijvoorbeeld."

 

Eigen regie

“Om Elke dag zo fijn mogelijk te maken, laten we de bewoners genieten”, vertelt Bets. “Een arm om iemand heen als het even wat minder gaat en er echt voor de bewoners te zijn. Het is zo leuk als mensen zeggen ‘Bedankt weer hé en tot volgende week’. Dat bewoners er echt naar uitkijken om naar de handwerkgroep te gaan.” Annie vertelt wat zij doet om Elke dag zo fijn mogelijk te maken; “Als cliënten iets zoeken, vraag ik of ik kan helpen, ik vraag wat ze willen doen vandaag en wil ze vooral de eigen regie laten houden. Als ik mensen heb kunnen laten lachen, ontspannen en genieten van de dingen die we hebben gedaan, ja dan ga ik wel met een lach op mijn gezicht naar huis.”

Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij BrabantZorg? Kijk dan eens op werkenbijbrabantzorg.eu/vrijwilligerswerk