Verzorging of verpleging aan huis

Wanneer u thuis woont en door ziekte, na een ziekenhuisopname of een ongeluk begeleiding, ondersteuning of behandeling nodig heeft, kunt u in aanmerking komen voor verzorging of verpleging aan huis van BrabantZorg.

Wijkzorg of thuiszorg

Verzorging of verpleging aan huis, ook wel wijkzorg of thuiszorg genoemd, biedt (tijdelijk) ondersteuning, begeleiding en/of behandeling aan huis met als doel, dat u zo zelfstandig mogelijk kunt blijven wonen in uw eigen omgeving. Dit kunnen we alleen bereiken door samen te werken met u en uw naasten, de mensen uit uw omgeving en eventueel met andere organisaties.

Wijkzorg kan u ondersteunen bij uw persoonlijke verzorging. Denk aan hulp bij het aan- en uitkleden en douchen. Soms liggen vragen meer op het verpleegkundig gebied, bijvoorbeeld wondverzorging, hulp bij het injecteren of het verzorgen van een sonde of morfinepomp. Daarnaast biedt BrabantZorg ook wijkzorg in de vorm van begeleiding bij dementie, niet-aangeboren hersenletsel, de ziekte van Parkinson, specialistische wond- en longzorg en gespecialiseerde zorg in de laatste levensfase thuis (palliatieve thuiszorg).

BrabantZorg biedt wijkzorg in de regio’s Oss, Uden, Meierijstad en Den Bosch.

Aanmelden

De huisarts, een transferverpleegkundige uit het ziekenhuis, een casemanager dementie of zorgbemiddelaar kan u doorverwijzen voor wijkzorg. 

Wat betreft wijkzorg werken wij samen met de volgende organisaties uit Noordoost-Brabant; Annenborch, Actiefzorg, Breederzorg, Buurtzorg, Cura Excellent, Interzorg, Laverhof, Oda Zorgt, Sint Jozefoord, Sint Anna Boxmeer, Santé Partners, Vivent, Vughterstede, Van Neynsel, Pantein en Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM). 

Zo meldt u zich aan

Wijkzorg bij een van deze aanbieders vraagt u aan via het centrale aanvraagpunt iedereenzorgtindewijk.nl. Dagelijks bekijken onze wijkverpleegkundigen, samen met de per postcodegebied georganiseerde wijkteams, wie de nieuwe aanvraag oppakt. Hierbij kijken ze naar uw voorkeur, welke expertise nodig is en welk team ruimte in de planning heeft. Aanvragen voor 12.30 uur worden dezelfde werkdag beantwoord. Aanvragen die na 12.30 uur binnenkomen, worden op de eerstvolgende werkdag beantwoord. Heeft u hulp nodig bij het digitaal aanvragen van wijkzorg? Vraag dan ondersteuning aan iemand uit uw omgeving.

Wanneer duidelijk is dat BrabantZorg bij u verzorging of verpleging aan huis gaat verlenen, neemt een wijkverpleegkundige telefonisch contact op met u of uw contactpersoon om gegevens te controleren en een kennismakingsgesprek bij u thuis in te plannen. In dat gesprek wordt niet alleen uw behoefte aan zorg in kaart gebracht en hoe wij u kunnen ondersteunen, maar ook wat u belangrijk vindt in uw leven.
Als u nog niet over een juiste indicatie beschikt, dan informeert de wijkverpleegkundige u hierover en kunnen wij ondersteuning bieden bij het aanvragen hiervan.

Kosten

Wijkzorg wordt vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering of vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). BrabantZorg heeft met de meeste zorgverzekeraars een contract afgesloten. Wij adviseren u om voor aanvang van de zorgverlening na te gaan, of uw zorgverzekeraar een contract met BrabantZorg heeft. Voor wijkzorg betaalt u in sommige gevallen een eigen bijdrage. Ook kan het zijn dat uw eigen risico wordt aangesproken.

Zo werken wij bij BrabantZorg

Samen bereiken we meer dan alleen. Daarom werken we bij BrabantZorg samen: met u, de mensen uit uw omgeving, vrijwilligers en/of wijkbewoners.

Samen met u bespreken we niet alleen uw behoefte aan zorg en behandeling, maar ook wat belangrijk is in uw leven. Uitgangspunt is dat u uw dagelijks leven zoveel mogelijk voort kunt zetten: elke dag zo fijn mogelijk.

De volgende vragen komen in onze werkwijze altijd terug:

  • Wat wilt u zelf (wel of niet)?
  • Wat kunt u zelf (weer leren), met hulpmiddelen en de mensen om u heen?
  • Hoe kunnen wij u daarbij ondersteunen?

Hulpmiddelen en technologie

Bij BrabantZorg kijken we of en hoe hulpmiddelen en technologie u en de mensen uit uw omgeving kunnen ondersteunen. We zijn ervan overtuigd dat deze bijdragen aan een fijne dag.

Bij wijkzorg van BrabantZorg kunt u gebruikmaken van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of website waar u op één plek de gezondheidsinformatie van alle bij u betrokken zorgaanbieders kunt verzamelen en inzien. Heel handig als u bijvoorbeeld nog eens na wilt lezen wat de huisarts, specialist of wijkverpleegkundige heeft verteld. Of als u de uitslag van een bloedonderzoek of een overzicht van uw medicijnen wilt bekijken.
Lees meer informatie over het gebruik van een PGO bij BrabantZorg

Folder Verzorging of verpleging aan huis

Meer weten over verzorging of verpleging aan huis? In de digitale folder vindt u alle informatie op een rij.

Vragen over wijkzorg?

Neem contact op met de klantenservice via 088 - 998 5555 (maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur) of vul het contactformulier in.