Vrijwilligerswerk: dankbaar werk

Samen met een cliënt wandelen in de natuur, fietsen naar de markt, een praatje maken, maar ook de redactie voeren van een kabelkrant of gastvrouw zijn in het restaurant. Zomaar wat voorbeelden van​ activiteiten die door vrijwilligers bij ons worden uitgevoerd. Allemaal om de client een zo fijn mogelijke dag te bezorgen. Vrijwilligerswerk is dankbaar werk en betekent veel voor de cliënten. Voor iedereen die zich wil i​nzetten, is er een passende activiteit!

Onmisbaar

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het welzijn van de cliënten. Wij vragen van de vrijwilligers betrokkenheid en een goed inlevingsvermogen. Als vrijwilliger verricht je werkzaamheden die bij jou passen, alleen staat er geen betaling tegenover. Vrijwilligerswerk is werk waaraan je je vrijwillig verbindt. Toch wil dat niet zeggen dat vrijwilligerswerk vrijblijvend is. Cliënten en medewerkers rekenen namelijk wel op je aanwezigheid en inzet.

In het vrijwilligerswerk lever je een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van cliënten. Je geeft praktische en soms ook emotionele steun. In goed overleg proberen we je wensen, de vragen van cliënten en onze mogelijkheden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Vooraf worden in overleg duidelijke afspraken gemaakt over de inhoud van het vrijwilligerswerk, de tijden waarop je dat doet en de begeleiding. Elk huis beschikt over een eigen aanspreekpunt voor vrijwilligers.

Wat bieden wij?

Wij bieden een grote diversiteit aan vrijwillige werkzaamheden, van enkele uren per maand tot enkele uren per week. De momenten waarop je dat doet, worden in overleg afgesproken. Het is ook mogelijk om een bijdrage te leveren aan korte of afgebakende projecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het mede-organiseren van een vakantie voor cliënten.

Er is ook aandacht voor deskundigheidsbevordering. Dit kan variëren van themabijeenkomsten tot deelname aan een cursus, bijvoorbeeld over belevingsgerichte zorg. Desgewenst vergoeden wij reiskosten. Tijdens het uitvoeren van het vrijwilligerswerk ben je verzekerd bent tegen ongevallen en aansprakelijkheid.

Voor iedereen!

BrabantZorg hecht veel waarde aan een gevarieerde opbouw van het vrijwilligersbestand. Dat betekent dat jong en oud van harte welkom zijn. Ook bij een lichamelijke of verstandelijke beperking is vrijwilligerswerk mogelijk.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij BrabantZorg? Neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinator van het huis waar je graag wil werken. ​Je kunt ook het vrijwilligerswerk contactformulier invullen. De ​vrijwilligerscoördinator​ neemt dan contact met je op om de mogelijkheden met je te bespreken.

Folder

Ken je​ iemand die graag vrijwilligerswerk wil doen in een zorgomgeving met ouderen? Geef hem of haar dan onze folder over Vrijwilligerswerk bij BrabantZorg​.

Verhalen van vrijwilligers

Gré MolenhuisVrijwilligster Gré Molenhuis Catharinahof Grave
Gré is 15 jaar vrijwilligster bij Catharinahof in Grave. Naast haar fulltime baan wilde ze een deel van haar tijd afgeven voor iets of iemand anders. Gré: 'Je geeft niet alleen iets aan een ander, maar krijgt er zelf ook hele mooie momenten voor terug!' Lees het verhaal van Gré

 

Jan van Tuijl
Jan is bijna 2 jaar vrijwilliger bij Het Zonnelied in Ammerzoden. De zorg heeft hem altijd aangetrokken. Elke woensdag staat hij klaar voor de bewoners en locatie. 'Die lach van de bewoners als je ze terugbrengt naar de kamer zou je ook eens moeten zien.' Lees het verhaal van Jan

 

Diny van Erp
Diny werkt sinds 7 jaar als vrijwilligster bij Corte Foort in Oss. Haar dochter werkte al op deze locatie en dacht dat het echt wat voor haar zou zijn. Diny: 'Het gevoel dat je er weer toe doet voor een ander, maar ook voor jezelf, dat is fijn. Iets wat ik iedereen aan kan raden!' Lees het verhaal van Diny